Banankaka i långpanna

Banankaka med citrusglasyr i långpanna. Bananer, kardemumma och citron är en fin smakkombination. För att inte bananerna ska mörkna i kakan blandas moset med lite citronsaft.

Banankaka med citrusglasyr Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Banankaka med citrusglasyr

Ingredienser 20 bitar

Banankaka i långpanna
100 g smör
3,5 dl strösocker
3 st ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 st citron, saften
1,5 dl mjölk
2 tsk kardemumma, stött
3 st bananer, medelstora
Glasyr:
25 g smör, rumsvarmt
0,5 st citron, finrivet skal och saft
1 dl florsocker
0,5 st apelsin, finrivet skal
200 g philadelphia ost
Garnering:
, rivet apelsinskal

Banankaka i långpanna

1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker väl. Smält smör och blanda ner mjölk. Blanda mjöl och bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Mosa bananerna med pressad citron. Blanda alltsammans med äggsmeten.
2. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda 20-25 min i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
3. Rör osten smidig, blanda i mjukt smör och florsocker.
Smaksätt med pressad citron och rivet skal av citron och apelsin. Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Sätt den i kylen en stund innan den skärs i rutor. Garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal.

Recept från