Bakelse med citron och blåbär

Recept på en supergullig bakelse med smak av citron och blåbär. Lättbakade bakelser som ser avancerade ut tack vare garneringen. Citron och blåbär är en mycket lyckad smakkombination.

Annonsen laddas.

Gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggvispet tillsammans med citronskal och mjölk.
  2. Bred ut hälften av smeten på en plåt med bakplåtspapper, lämna 1 cm till kanten. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Ta ut och lägg ett bakplåtspapper över. Lägg en plåt över och vänd runt. Ta bort bakplåtspapperet från kakan, pensla papperet med lite vatten så lossnar det lättare. Grädda andra hälften av smeten i ugnen.
  3. Bred blåbärssylt på kakorna och rulla ihop på långsidan. Lägg rullen att svalna på skarven.
  4. Skär varje rulle i tio bitar. Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljsockret. Bred ett lager grädde på varje bakelse, både på toppen och på sidorna.
  5. Gör en mall med marsipan som är tillräckligt stor för att täcka bakelsen. Kavla marsipanen och skär eller stansa ut 20 bitar. Täck bakelserna med marsipan. Forma den rosa marsipanen till remsor och lägg dem runt bakelsernas nedre kant. Garnera bakelserna med marsipanrosor och -blad och pudra över florsocker.

 

Marsipanros och -blad

Till ca 25 rosor med blad:
400 g ofärgad marsipan
röd och grön hushållsfärg
Redskap:
kniv
plastfolie
Gör så här:
  1. Färga  av marsipanen rosa. Spara resterande till att göra gröna blad senare.
  2. Gör först en konformad droppe till blommans mitt. Pressa ut blad till rosen mellan plastfolie.
  3. Fäst bladen runt om droppen till önskad storlek. Vik ut de yttre bladen.
  4. Fäst det sista bladet under det mötande rosbladet. Skär av rosen i bottnen lite på snedden.
  5. Färga den resterande marsipanen grön. Kavla ut tunt mellan plastfolie och skär ut blad till önskad storlek och form. Tryck dit bladnerver med undersidan på en kniv. Vecka till bladen något.

Recept från Allt om Mat