Stora bakade tomater blir ett lite ”såsigt” tillbehör som passar till mycket. Här serverar vi fisk, men färsbiffar eller kallskuret går också bra.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 stora tomater
2 skivor vitt bröd
3-4 salladslökar
75 g lufttorkad skinka i tunna skivor
2 msk smör
2 krm timjan
75 g smakrik riven ost, t ex prästost
600 g fiskfilé, t ex abborre

Tillbehör

2 dl kamutvete eller mathavre

10 min + 25 min i ugn

1. Sätt ugnen på 200°. Skär tomaterna i halvor och ställ dem i en oljad ugnssäker form.
2. Kantskär brödskivorna och tärna eller grovriv brödet. Ansa och strimla salladslöken. Skär skinkan i småbitar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs bröd, lök och skinka på strax över medelvärme ca 3 min, så att brödet får lite färg. Låt svalna något. Blanda med timjan och riven ost.
3. Fördela blandningen på tomaterna och gratinera mitt i ugnen ca 25 min.
4. Koka kamutvetet eller mathavren. Stek eller grilla fisken och servera varmt när tomaterna är klara.

Fler recept med: Övrigt