Recept på bakade havregryn med äpple, russin och kanel. En blandning mellan gröt och ­pudding. Det här blir en stor sats, men förvara i kyl och värm upp så mycket du vill ha åt gången, så har du frukost till hela veckan.

För 8 personer

Ingredienser

4 msk smör smält
5 1/2 dl havregryn
1 dl hasselnötter grovhackade
1 dl farinsocker
1 tsk kanel mald
1/2 tsk kardemumma nymald
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
5 1/2 dl havremjölk
2 äpplen
1/2 dl russin

Knaprig topping:

3 msk lönnsirap eller honung
1 msk rapsolja
1 dl hasselnötter
2 dl pumpakärnor
1 dl havrekärnor

Tillbehör

äppelmos eller tunt skurna äppelskivor
havremjölk

1 timme

Bakade havregryn med äpple russin och kanel – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med lite av det ­smälta smöret.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg och mjölk.
  4. Kärna ur äpplet och skär det i grova bitar. Varva äpple och ­russin med de torra ingredienserna i formen. Häll över äggblandningen och se till att den blir jämnt ­fördelad.
  5. Blanda alla ingredienser till ­toppingen och fördela den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills ”puddingen” har stannat och  fått fin ­gyllenbrun färg. Låt svalna något före servering.
  6. Servera med äppelmos eller skivade äpplen och havremjölk.

 

Fler recept med: Frukost, Övrigt