Bakad röding med pressad savojkål

Rödingfiléerna är tillagade i låg temperatur under relativt lång tid i ugnen. Kan du inte ställa in din ugn på 75 ° går det i stället att tillaga fisken i 100° och förkorta tillagningstiden. Det viktiga är innertemperaturen på 52° för att fisken ska bli saftig och smakrik. För att fisken ska få en fin rund form rullas den in i aluminiumfolie.

1. Skär kålen i klyftor och skär bort roten. Skala och skiva löken. Koka kål, lök och dillfrön i vattnet med salt ca 10 min. Låt kål och lök rinna av.

2. Lägg kålen i en liten plastklädd form och pressa bort överflödig vätska. Lägg en tyngd på kålen så att den pressas ihop ordentligt. Ställ formen i kylen att kallna, ca 8 timmar.

3. Skär bort skinnet från rödingen. Blanda salt och socker. Strö blandningen på fisken. Låt ligga i rumstemperatur ca 30 min. Sätt ugnen på 75°. 

4. Torka av fisken med hushållspapper. Fördela dillen på rödingen. Lägg ihop dem två och två. Rulla in fisken i aluminiumfolie och lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, till 52° innertemperatur.  Låt kallna.

Recept från