Recept på bakad choklad med romrussin. Smeten kan göras dagen före och bakas strax före servering. Rommen kan ersättas med kaffe eller apelsin.

För 8 person(er)

Ingredienser

150 g smör osaltat
150 g choklad (70 %) mörk
3 ägg
1 äggula
2 dl florsocker
3 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl

Romrussin:

0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 msk rom mörk
100 g gula och bruna russin

Garnering:

florsocker
mynta färsk

Bakad choklad med romrussin — gör så här:

  1. Romrussin: Koka upp vatten och socker. Smaksätt med rom. Lägg russinen i glasburk och häll den varma lagen över. Stäng burkarna och låt dem svalna i rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg smör och choklad i en bunke och smält över vatten­bad eller i mikrovågsugn. Ta upp bunken och rör ner äggen och äggulan i smeten. Sikta ner övriga ingredienser.
  3. Fördela smeten i små värmetåliga portionsformar eller syltburkar (ta bort gummiringen) och grädda mitt i ugnen ca 12 min. Smeten ska fortfarande vara lös i mitten.
  4. Pudra över florsocker och strö över romrussin. Garnera med mynta. Servera genast medan chokladen fortfarande är varm och krämig.