Baguetter

Brödet med god smak av citron är lätt att vrida till. Servera gärna smör mixat med rucola till.

1. Rör ut jästen med vattnet och tillsätt olivolja, salt och citronskal. Tillsätt nästan allt mjöl, spara 1/2 dl till utbakningen.
2. Blanda kraftigt i maskin minst 10 minuter eller lika länge för hand. Degen ska vara ganska lös. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad bänk. Skär med mjölad kniv degen i 4 delar som med mjölade händer formas till långa baguetter.
4. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 10 min.
5. Blanda olivolja, citronskal och salt och pensla på bröden. Grädda först på hög ugnsvärme ca 10 min. Öppna därefter ugnsluckan och vrid ner värmen till 150°. Stäng luckan och grädda ytterligare 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Rucolasmör:

smör 100 g

rucola 25 g

salt 0,5 krm

Gör så här:
Vispa smöret vitt och fluffigt. Mixa ner rucola och smaka av med salt.

 

Recept från