Baguetter med basilika

Gör degen samma dag med ljummet vatten – eller förbered den kvällen före. Rör då ut jästen i kallt vatten, kalljäs degen övertäckt 
i kyl över natten och baka ut bröden 
morgonen därpå.

20 min + 1 tim jäsning + 30 min i ugnen

1. Plocka och hacka basilikan.
2. Smula jästen i en bunke, rör ut den i vattnet.
3. Blanda i olja, honung, basilika, havregryn och 5 dl mjöl. Rör till en jämn smet med en träslev.
4. Blanda i resten av mjölet (men spara 1 dl 
till utbakning) och salt. Arbeta snabbt ihop 
degen med träslev eller med händerna. Strö lite mjöl över degen, täck bunken med plast-folie och låt jäsa 1 timme.
5. Sätt ugnen på 250°.
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Snurra försiktigt delarna till långa baguetter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Baka baguetterna mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 225° och baka ytterligare 
20 min.

Recept från