Relishen med krusbär, lök och russin är fantastiskt god till hamburgaren. Den passar även perfekt till grillat fläskkött.

För 6 personer

Ingredienser

1 kilo nörfärs
2 msk grov senap
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
12 skivor bacon
6 stora hamburgerbröd
1 dl majonnäs
1 påse blandad sallad (70 g)
6 skivor ost, t.ex grevé

Relish, ca 5 dl

500 g krusbär
1 gul lök
3 dl russin
2 1/2 dl farinsocker
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk riven ingefära
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1 1/2 krm cayennepeppar

30 min + 1 timme kokning

Bacon- och cheeseburgare med krusbärsrelish

 

1. Relish: Snoppa krusbären och lägg dem i en gryta. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg dem i grytan. Tillsätt russin, farin, vinäger och kryddor. Låt koka upp och sjud sedan utan lock ca 1 timme, tills relishen kokat ihop. Häll den i burkar och låt kallna. Förvara i kylen.

2. Blanda färs, senap, salt och peppar. Forma till sex stora burgare. Grilla burgarna direkt över glöden ca 5 min på varje sida. Grilla baconskivorna tills de fått fin färg och är knapriga.

3. Halvera bröden och bre på majonnäs på den undre delen. Lägg på burgare, bacon, sallad och ost. Toppa med relish och lägg på locken. Servera med extra relish vid sidan om.