Avokadosås

En matig sallad blir den perfekta sommarfesten för många. Allt kan
förberedas och receptet kan både halveras och dubbleras. Salladen är också perfekt om någon är vegetarian, då är det bara att ta undan sallad med lite extra bönor innan kyckling blandas ner. Bulgur är krossat vete och det kan bytas ut mot couscous. Men ta då halva mängden vatten enligt receptet. Couscousen behöver inte
kokas utan bara skållas med kokande vatten och svälla 5 minuter.

1. Marinerad kyckling: Blanda soja, olja, limeskal och -saft, vitlök och peppar. Dela kycklingbitarna på hälften och lägg dem i marinaden någon timme eller längre.
2. Koka upp bulgur, vatten, salt och saffran i en stor gryta. Koka cirka 10 minuter på svag värme under lock tills vätskan kokat in.
Låt kallna. Rör då och då.
3. Tärna gurka och tomater. Skiva salladslöken. Skölj bönorna väl i ett durkslag. Blanda ner grönsaker och bönor i bulguren.
Peppra och smaka av om det behövs mer salt.
4. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingbitarna i en ugnslångpanna. Salta. Stek mitt i ugnen ca 12 min tills köttsaften är genomskinlig.
5. Avokadosås: Kör avokadoköttet till mos i matberedare. Tillsätt citronsaft, gräddfil, salt, svartpeppar och vitlök. Kör till en slät sås. Pressa några droppar citron på ytan. Täck väl med plastfolie.
– Hit kan förberedas –
6. Vid serveringen varvas bulgursallad, kycklingbitar och salladsblad direkt på serveringsfat. Servera avokadosås, rostade solroskärnor och oliver i skålar vid sidan om.

Recept från