Fina grönsakstorn förbereds fram till gratinering då de serveras rykande varma.

För 4 person(er)

Ingredienser

3 bakpotatisar eller 8 stora vanliga + 0,5 tsk salt
1 aubergine + 0,5 tsk salt
2 påsar mozzarella (à 125 g)
50 g parmesanost riven
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök (el 3-4 schalottenlökar)
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar nymalen

1. Värm ugnen till 200°. Skala och skiva potatisen på längden i 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dem med olja, salta och peppra och lägg dem på oljad plåt och baka dem mjuka i ugnen 15-20 minuter medan resten förbereds.
2. Skär den oskalade auberginen i 1 cm tjocka skivor. Salta och stek dem lätt gyllenbruna och mjuka i olivolja.
3. Skala och hacka löken, fräs den mjuk i olja tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt tomatkrosset och koka ihop till en tjock sås.
4. Varva potatisskivor – tomatsås – aubergineskivor – skivad mozzarella 2 gånger med riven parmesan mellan varven. Toppa med parmesan.
5. Gratinera i 225° 6-8 min. Dekorera med färsk basilika och servera.