Auberginegratäng

Allt-i ett med aubergine, köttfärs och potatis.

40 min + 30 min iugn

1. Skär auberginen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Strö 1 tsk salt på skivorna och lägg dem i ett durkslag ca 30 min för att dra ut vattnet. Skala och finhacka lök och vitlök. Sätt ugnen på 225°.
2. Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna. Fräs köttfärsen på hög värme ca 4 min. Blanda ner lök och vitlök i köttfärsen. Sänk värmen och stek ca 3 min.
3. Tillsätt krossade tomater, vatten, 1/2 tsk salt och peppar. Låt puttra ca 5 min. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor.
4. Pressa ut lite mer vatten ur aubergineskivorna genom att pressa några skivor åt gången mellan händerna.
5. Varva aubergineskivor, potatisskivor och köttfärsröra i en ugnssäker form. Lägg några aubergineskivor överst och pensla dem med 1 msk olja. Grädda formen mitt i ugnen ca 30 min. Servera med grekisk yoghurt.

Recept från