Auberginedip

Färgen och den mjukt gryniga konsistensen har gjort att den här berömda röran brukar kallas ”den fattiges kaviar”.

1. Sätt ugnen på 250° grill. Olja auberginerna, lägg dem på en plåt och baka dem ca 40 min. Vänd dem då och då. De ska helst bli rejält bakade så att skalet hårdnar och innanmätet blir helt mjukt.
2. Gör några snitt i skalet och lägg auberginerna att rinna av på en lutande skärbräda. Ta bort det mesta skalet (spara lite och ta inte bort innanmäte som fått färg, för det ger den rätta rökiga smaken), mosa innanmätet med vitlök, citron, salt, peppar, spiskummin, cayenne, eventuellt tahina och olivoljan tillsatt lite i taget.
3. Rör ner yoghurt, lägg upp och strö eventuellt över rostat sesamfrö. Servera med ugnsvärmt pitabröd skuret i trekanter och/eller morot, gurka, blomkål i stavar och buketter.

Recept från