Auberginebakelser med citronrostad bakpotatis

Auberginebakelserna kan göras i god tid och gratineras inför serveringen.

1. Citronpotatis: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i små bitar och lägg dem tillsammans med vitlöksklyftorna i en ugnssäker form. Blanda citronsaft, olja, rosmarinblad, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över potatisen och vitlöksklyftorna och blanda väl.
2. Stek vitlökspotatisen mitt i ugnen ca 40 min eller tills potatisen är mjuk och fått färg. Rör om 2–3 gånger under tiden. Håll den varm.
3. Skölj, torka och skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och strö på 1 tsk salt. Låt ligga ca 15 min så att mycket av den lite beska vätskan dras ur. Skölj av skivorna under kallt vatten och låt rinna av.
4. Pensla skivorna med oljan och stek i grill- eller stekpanna på medelstark värme 5 min på varje sida. Låt aubergineskivorna rinna av på hushållspapper. Stö på lite salt och peppra.
5. Skär osten i tunna skivor. Lägg ihop aubergineskivorna med mozzarella till bakelser och lägg dem på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper i botten. Sätt ugnen på 225°.
6. Skär tomaterna i tärningar. Blanda med sockret, saltet, vinägern och oljan.
7. Stek auberginebakelserna mitt i ugnen ca 10 min tills osten börjar smälta. Servera dem med tomatsåsen och citronrostad potatis. Garnera med timjankvistar.
Ca 584 kcal per person med både varmrätt och dessert.

Recept från