Asiatiska köttbullar

Inspirerade av de goda köken i Thailand och Vietnam är de här köttbullarna, som är en blandning av fläskfärs och räkor. De är kryddade med bl a citrongräs, lime och thaibasilika. Kryddorna ingår även i dipsåsen som serveras till.

1. Börja med såsen, eftersom den blir godare om den får stå en stund. Blanda samman samtliga ingredienser. Tänk på att citrongräset bör vara mycket finhackat. Börja med att strimla det tunt och sedan hacka med kniven åt andra hållet. Var också noga med pepparfrukten: ta bort alla kärnor och hinnor om du är känslig för chilins hetta, annars kan de vara med. Finhacka även pepparfrukten.
2. Köttbullar: Skala räkorna och hacka dem. Blanda dem i en skål med fläskfärs. Blanda ner finhackat citrongräs, finhackad pepparfrukt, thaibasilika, rivet limeskal samt fisksås. Blanda väl.
3. Forma små köttbullar med blöta händer och stek dem i rapsolja på medelvärme tills de fått fin färg runt om. En stor stekpincett är ett bra redskap för att kunna vända köttbullar snabbt och smidigt när de steks.
4. Servera med kokta nudlar eller ris tillsammans med såsen.

Recept från