Asiatiska knivmusslor med sesam, chili och lime

Knivmusslornas sälta passar riktigt bra med lite extra hetta och koriander.

20 minuter + 12 timmar i kyl

Asiatiska knivmusslor – gör så här:

  1. Lägg knivmusslorna i kallt, saltat vatten (1 liter vatten och 2 msk salt) i en bunke i kylen över natten, så att de spottar ut all eventuell sand.
  2. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 1/2 msk saft. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Rosta sesam-fröna i en torr, het panna.
  3. Koka upp vinet i en gryta. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 min, tills de har öppnats. Ta grytan åt sidan och låt stå.
  4. Fräs vitlöken i oliv- och sesamolja 2–3 min. Tillsätt chili, ingefära, fisksås, limeskal och limesaft.
  5. Lägg musslorna på ett fat. Häll över dressingen och garnera med sesamfrön och koriander.

Tips! Spara spadet som musslorna kokat i och använd som bas i en fisksoppa eller -gryta.

 

Att dricka till asiatiska knivmusslor

Kloster Eberbach Riesling – Kabinett 2015 (5810), Tyskland, 101 kr.
Vitt halvtorrt vin med finstämd sötma som -balanseras av en frisk fruktsyra. Toner av äpplen, citrus och mineral.

Recept från