I det här receptet får stekt laxfilé småputtra i en asiatisk sojasås 
som riktigt gottar in sig.

För 4 portioner

Ingredienser

3 dl ris
4 bitar laxfilé (á 125 g)
1 msk olja
1/2 gurka
1 knippa salladslök
2 lime

Sojasås

1 1/2 dl japansk soja
1 tsk finstrimlad färsk ingefära
1 röd chilifrukt
1/2 dl strösocker
1 msk färspressad citronsaft
1 msk sesamfrön

30 min

Asiatisk lax – gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Sojasås: Blanda alla ingredienser, rör tills sockret lösts upp
  3. Stek laxen i 1 msk olja 2 min per sida, börja med skinnsidan. Häll över sojasåsen och låt småputtra 4 min.
  4.  Lyft upp laxen på ett fat. Häll såsen över.
  5. Skala och kärna ur gurkan, skär den i 
stavar. Skala och klyfta löken. Halvera limen.
  6. Servera laxen med ris, gurka, lök och lime

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette