För vegosar finns numera ”rom” gjord
 på alger som alternativ till forellrommen.

För 8 portioner

Ingredienser

1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong (2 tärningar + 1 liter vatten)
2 schalottenlökar
1 msk smör
2 dl torr vitt vin
500 g frysta små fina ärter
1 dl riven pepparot (ca 6 cm)
2 dl crème fraiche
4 rågade msk forellrom
8 kvistar dill
salt + nymald svartpeppar

20 min

Ärtsoppa med pepparrot och forellrom

 

1. Koka buljongen.
2. Finhacka schalottenlöken. Fräs den i lite smör i en kastrull. Tillsätt vinet och låt puttra 3 min. Tillsätt buljongen, koka upp. Låt kallna.
3. Sila av löken (och det ev fett som bildats).
4. Häll de frysta ärterna i kokande vatten 
1 minut. Häll av i durkslag och kyl i iskallt vatten.
5. Mixa ärterna i en matberedare eller med 
en stavmixer. Tillsätt buljongen. Krydda med 
1 tsk salt och 1/2 krm peppar.
6. Skala och finriv pepparroten.
7. Häll upp soppan i glas eller små skålar. Toppa med crème fraîche, rom, pepparrot 
och dillvippor.

Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Övrigt, Soppa