Aptitretande soppor till drinken!

I stället för snacks till drinken väljer Alina och Jan att servera tre kalla soppor i snapsglas. De kan även serveras varma och passar också som förrätt och med fördel tillagas dagen innan de ska serveras. Pimenton, som används i tomatsoppan, är ett rökt paprikapulver som säljs i välsorterade kryddbodar. Hittar du inte det, går det också bra med Santa Marias anchochili och någon droppe liquid smoke. Squashsoppan ger knappt 6 dl, de övriga knappt 4 dl.

Squashsoppa med doft av kanel
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. Tärna squashen. Fräs det i olivolja någon minut, i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong och kanel. Låt sjuda under lock ca 5 minuter tills squashen känns mjuk.
2. Ta upp kanelstången och mixa soppan slät. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

Apelsin- och morotssoppa med curry
Gör så här:
1. Skala och skär moroten i små bitar. Fräs den med curry i olja, någon minut, i en kastrull. Tillsätt vatten och låt sjuda 10-15 minuter under lock tills moroten är riktigt mjuk.
2. Tillsätt apelsinjuice och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer apelsinjuice.

Lättrökt tomatsoppa
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. Fräs den med pimienton i olja någon minut, i en kastrull. Tillsätt tomater och hönsbuljong och låt sjuda under lock 6-7 minuter.
2. Mixa och passera genom sil. Smaka av med salt och peppar.

Recept från