Precis som lammspetten kan spetten stekas runt om i stekpanna och sedan kallna. Värm dem mitt i ugnen i 200° 8-10 min före servering.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

1 kg kycklingfiléer
2 tsk salt

Marinad:

2 lime
1 röd chili, t ex spansk peppar
0,75 dl aprikosmarmelad
2 msk soja kinesisk
2 msk rapsolja
1 msk råsocker

Dipp:

0,5 dl sesamfrön
1 ingefära (ca 50 g) bit färsk
2 lime
1 dl soja (japansk) ljus
0,5 dl vatten
4 msk råsocker
0,5 msk Maizena majsstärkelse
2 msk sesamolja
0,5 dl gräslök hackad

1. Putsa och skär kycklingfiléerna i bitar, ca 3 x 3 cm.
2. Marinad: Halvera och pressa saften ur limen. Kärna ur och skär chilin i bitar. Mixa limesaft, chili, aprikosmarmelad, soja, olja och socker med mixerstav. Blanda kycklingen med marinaden och låt stå i kylskåpet och marinera ca 6 timmar.
3. Dipp: Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Skala och finriv ingefäran. Halvera och pressa saften ur limen. Blanda ingefära, limesaft, soja, vatten, socker, majsstärkelse och olja i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt dippen kallna. Blanda i sesamfrön och gräslök precis före servering.
4. Låt kycklingbitarna rinna av och trä upp dem på små blötlagda grillspett av trä. Krydda med salt.
5. Grilla spetten runt om på utegrill eller i grillpanna ca 10 min, tills de är helt genomstekta. Servera spetten med dippen.