Aprikos- och mandelpaj

Recept på aprikos- och mandelpaj. Aprikos och mandel är en ­jättegod kombination. Servera gärna ett sött Loirevin till pajen.

Recept av Ulla Karlström

30 minuter + 3 h i kyl + 40 minuter i ugn
  1. Fyllning: Lägg aprikoserna i vinet och låt dra ca 3 timmar, tills vinet dragit in i frukten. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Ta upp den och låt den vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda degen mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör ner mjölet.  Blanda ner aprikoserna. Bred ut blandningen i pajskalet. Strö på mandeln.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen är vackert gyllenbrun. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde. 

 

Recept från