Äppeltrifle med citrusgrädde

Jättegod efterrätt! En lager-på-lager-dessert med mjuk kaka, färska äpplen och cointreaugrädde som serveras i höga vinglas.

2 timmar

1. Sätt ugnen på 175°. Sikta florsocker och mjöl tillsammans tre gånger. Blanda citronsaft, vanilj och salt med äggvitorna och vispa till en fast marängsmet. Häll i mjöl- och florsockerblandningen och vänd försiktigt ihop.
2. Häll smeten i en liten form med löstagbar kant, ca 18 cm  i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt kakan svalna och lossa den sedan från formen. Skär kakan i tre bottnar och sedan i kuber, ca 2 x 2 cm stora.
3. Äpplen: Skala, kärna ur och skär ­äpplena i klyftor. Stek klyftorna i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Strö över sockret och stek äpplena till sockret har smält och äpplena fått fin färg. Låt kallna.
4. Citrusgrädde: Vispa ihop grädde och Cointreau fluffigt.
5. Lägg ett lager av kakan i botten på fyra glas. Fortsätt med ett lager äpplen och sedan ett lager grädde. Lägg sedan på kakbitar igen, äpplen och till sist grädde. Garnera ev med ätliga blommor.

Recept från