Äppelterrine och kardemummaglass

Ta glassen ur frysen en halvtimme före servering.

1. Glass: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Grovkrossa kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölk, grädde och kardemumma precis till kokpunkten. Sila av kardemumman genom finmaskig trådsil.
2. Vispa ner äggblandningen i den heta gräddmjölken. Värm under ständig vispning tills glassmeten tjocknar något. Låt den kallna i vattenbad i diskhon. Rör om då och då.
3. Kör glassmeten i glassmaskin. Ställ i frysen till servering.
4. Äppelterrin: Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem så tunt som möjligt, gärna med en s k mandolin.
5. Smält strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på svag värme till en gyllenbrun karamell. Häll karamellen i en 1 1/2-liters avlång bakform. Vänd runt den så att den täcker hela
formen. Låt karamellen stelna.
6. Finriv apelsinskalet på rivjärn eller med ett s k zestjärn.
7. Packa äppelskivorna i formen och varva med rivet apelsinskal.
Fyll ett par cm över kanten. Täck formen med plastfolie.
Ställ den under press i kylen minst 6 timmar.
8. Sätt ugnen på 150°. Baka terrinen, i vattenbad, i mitten av ugnen
3 timmar. Låt den sedan stå under press i kylen ytterligare 10-12 timmar.
9. Stek 12 små rundlar vitt bröd, 5-6 cm i diameter, i smör. Blanda kanel och socker på ett litet fat. Vänd brödskivorna i kanelsockret.
Placera en kula glass ovanpå vid servering.

Recept från