Suveränt god äppelpaj med fantastisk konsistens och knaprighet, lagom söt med mycket äpple och kardemumma. Barbros äppelpaj är lättlagad och alltid uppskattad.

För 8 -10 pers

Ingredienser

Äppelpaj smulpaj

3 dl vetemjöl (180 g)
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

5 äpplen,röda syrliga gärna amorosa
2 msk smör
2 msk råsocker
1 tsk kardemummakärnor krossade
1 msk citron pressad

Toscasås:

150 g sötmandel
150 g smör
1,75 dl strösocker (150 g)
3 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

Tillbehör:

vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås

1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan.
3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.
4. Fördela äpplena i bottnen av pajformen. Täck äpplena med toscasås och grädda pajen i nedre delen av ugnen 20-25 min. Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.