Amerikansk äppelpaj med mandel, kanel och kardemumma

Recept på äppelpaj med mandel. Klassisk amerikansk äppelpaj med ett frasigt degtäcke. Servera vaniljglass till, gärna smaksatt med kanel eller kardemumma. 

30 minuter + 30 minuter för degen att vila + 50 minuter i ugn

Amerikansk äppelpaj med mandel, kanel och kardemumma

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Mixa ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker i en matberedare  till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
  5. Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda med citronsaften. Riv mandelmassan och blanda med socker och majsstärkelse. Blanda ner äpplena.
  6. Dela degen i två delar och kavla ut två rundlar, ca 25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Rulla upp en rundel på kaveln och flytta över till en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Lägg äppelfyllningen i formen. Lägg över den andra degrundeln. Gör några snitt i locket så att ånga kan pysa ut.
  8. Pensla locket med lätt uppvispat ägg och strö flagad mandel runt kanten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.
  9. Låt svalna före servering. 

 

Recept från