Äpple, mandel,  kanel och kardemumma, vilka fantasiska smaker i en paj! Pajen går bra att frysa.

För 12 bitar

Ingredienser

Äppelpaj av Roy Fares

125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
1 dl florsocker

Mazarinmassa

200 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
2 äggulor
2 tsk stött kardemumma

Äppelblandning

4 äpplen, t ex Aroma
50 g maandelspån
1/2 dl honung, flytande
1/2 dl rörsocker
1 msk mald kanel
1 tsk stött kardemumma

Havrecrumble

125 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl (180 g)
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Vaniljsås

1/2 dl Maizena majsstärkelse
8 äggulor
1 vaniljstång
7 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 1/2 msk smör

Garnering

citronmeliss

35 min + 45 min i ugnen

Äppelpaj av Roy Fares

  1. Blanda samman smör, mjöl och florsocker till en deg, gärna i matberedare. Tryck ut degen ca 3 mm tjockt i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
  2. Mazarinmassa: Blanda mandelmassa och smör, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och äggula, lite i taget, och blanda till en slät smet. Rör i kardemumman. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Äppelblandning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äpplena med mandelspån, honung, socker, kanel och kardemumma.
  4. Havrecrumble: Blanda smöret med mjöl, havregryn, socker och bakpulver.
  5. Bred ut mazarinmassan i formen. Strö över äppelblandningen och smula över havrecrumblen. Grädda pajen mitt i ugnen 40–45 min.
  6. Vaniljsås: Blanda majsstärkelse och äggulor i en bunke. Skåra vaniljstången. Koka upp mjölk, socker och  vaniljstång i en kastrull. Häll blandningen över äggulorna och häll sedan allt i kastrullen. Sjud såsen under omrörning på låg värme tills den tjocknat, ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna.
  7. Servera pajen ljummen med vaniljsåsen.

 

FYNDA! Roy Fares bakredskap – köp här till billigare pris som prenumerant!