Äppelpaj av Roy Fares

Äpple, mandel,  kanel och kardemumma, vilka fantasiska smaker i en paj! Pajen går bra att frysa.

35 min + 45 min i ugnen

Äppelpaj av Roy Fares

1. Blanda samman smör, mjöl och florsocker till en deg, gärna i matberedare. Tryck ut degen ca 3 mm tjockt i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

2. Mazarinmassa: Blanda mandelmassa och smör, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och äggula, lite i taget, och blanda till en slät smet. Rör i kardemumman. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Äppelblandning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äpplena med mandelspån, honung, socker, kanel och kardemumma.

4. Havrecrumble: Blanda smöret med mjöl, havregryn, socker och bakpulver.

5. Bred ut mazarinmassan i formen. Strö över äppelblandningen och smula över havrecrumblen. Grädda pajen mitt i ugnen 40–45 min.

6. Vaniljsås: Blanda majsstärkelse och äggulor i en bunke. Skåra vaniljstången. Koka upp mjölk, socker och  vaniljstång i en kastrull. Häll blandningen över äggulorna och häll sedan allt i kastrullen. Sjud såsen under omrörning på låg värme tills den tjocknat, ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna.

7. Servera pajen ljummen med vaniljsåsen.

Recept från