Torbjörn Klockares äppelpaj är riktigt god med härlig nötsmak. Njut med vaniljvisp eller en klick vaniljglass.

För 1 äppelpaj

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
0,75 dl rågmjöl
150 g smör kallt
2 msk strösocker
4 msk vatten iskallt

Fyllning äppelpaj

0,5 dl nötkärnor
0,5 dl valnötter
4 äpplen medelstora
1 msk potatismjöl
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära

Äppelpaj

1. Sätt ugnen på 225°. Pajdeg: Kör snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i matberedare eller arbeta snabbt ihop den för hand. Tryck ut knappt 2/3 av degen (275 g) i en låg pajform, 24 cmdiameter, med löstagbar och veckad kant. Ställ kallt minst 1 timme.
Forma resten av degen (175 g) till en boll. Lägg kallt i plast minst 1 timme.
2. Fyllning: Rosta nötterna i mitten av ugnen 3-4 minuter. Hacka dem grovt. Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora kuber.
Blanda de övriga ingredienserna till fyllningen i en skål.
Blanda med nötter och äpplebitar. Fördela fyllningen i pajskalet.
3. Kavla ut resterande deg till en rundel drygt 24 cm i diameter.
Lägg på den som ett lock och tryck till lätt runt kanten.
Stick små hål i locket med en liten kniv.
4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
Servera tillsammans med vaniljsås eller lättvispad grädde.