Äppelmunkar

1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda ner 2 dl av vetemjölet. Låt denna lösa deg stå ca 20 min. Rör under tiden smör och socker vitt och lite pösigt. Rör ner äggen ett i taget.
Om smeten ser ut att skära sig är det ingen fara.
Den går ihop när resten av mjölet kommer i.
2. Rör ner äggblandningen i den andra smeten och blanda ner resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen
ca 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar ca 6 cm i diameter. Lägg en liten klick äppelmos, ca 1 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock.
3. Nyp ihop kanterna lätt och lägg munkarna på ett bakplåtspapper.
Gör likadant tills degen är slut. Låt munkarna jäsa ca 1 tim under en bakduk.
4. Värm olja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till 180°.
Fritera 2-3 munkar i taget och vänd dem efter ca 1 min på andra sidan. De ska få en gyllenbrun färg.
5. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i socker blandat med kanel.

Recept från