Välj gärna äpplen i olika färger så blir kakan extra snygg.

För 8 bitar

Ingredienser

2 dl vetemjöl
100 g smör
1 1/2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning

150 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 äggvita
1 tsk stött kardemumma
2 äpplen, gärna i olika färg
1 dl citronmarmelad

Tillbehör

lättvispad grädde med vaniljsocker

25 min+30 min i ugnen

Äppelmazarin med kardemumma – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl, smör och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 20 x 28 cm. Ställ formen i kylen medan fyllningen blandas.
  2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt ägg och äggvita och arbeta ihop till en slät smet. Rör i kardemumman. Häll smeten i formen.
  3. Skär tre tunna skivor rätt igenom på det ena äpplet. Peta ut kärnorna. Kärna ur resten av äpplet och även det andra äpplet. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i kakan och lägg äppelskivorna i mitten.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt den svalna.
  5. Smält marmeladen i en kastrull eller i mikrovågsugn. Pensla kakan med marmelad och låt den kallna. Servera med lättvispad grädde, smaksatt med vaniljsocker.