Äppelmarmelad med syrligt kardemummasocker

Här är det just det sötsyrliga som är så gott! Äppellikören kan bytas ut mot koncentrerad äppeljuice.

40 min + 12 timmar att stelna

Äppelmarmelad med syrligt kardemummasocker

 

1. Puré: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Koka äpple och socker i en kastrull under lock tills äpplena kokat sönder, ca 10 min. Passera eller mixa till en slät puré.

2. Blanda 1/4 av sockret med melatinet. Blanda äppelpuré, honung och resten av sockret i en gryta och koka under omrörning till 105 grader. Skumma väl så blir marmeladen klarare. Tillsätt melatinet och koka till 106–108 grader. Ta grytan åt sidan och tillsätt citronsyra och likör.

3. Häll marmeladen i en form klädd med bakplåtspapper, ca 13 x 26 cm, och låt stelna i rumstemperatur ca 12 timmar.

4. Kardemummasocker: Blanda socker, kardemumma och citronsyra. Skär marmeladen i bitar och  rulla dem till kulor. Rulla dem i sockret.

Tips: Det är enklast att rulla bollarna om man fuktar händerna med lite kallt vatten emellanåt.

Recept från