Äppelmarmelad

En frisk och äpplig marmelad som görs av passerade äpplen. Skär i bitar och rulla i socker inför servering. Hushållstermometer krävs.

1. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt 3/4 dl strösocker och sjud sakta under lock tills äpplena mjuknat helt. Rör då och då.
2. Passera äpplena genom en sil. Mät upp mängden äppelpuré, det kan bli lite över, och häll i en kastrull.
3. Koka upp puré, 5 dl strösocker och honung. Koka till 107°. Tillsätt pektin, koka 1 min.
4. Tillsätt calvados och citronsyra. Klä en låg vid form, 15×25 cm, med bakplåtspapper. Häll genast upp fruktmassan och låt kallna under plastfolie.
5. Skär marmeladen i bitar och rulla dem i socker.

Recept från