Äppelkroketter, calvadoskräm, Kahlúaglass, äpplen

En smakpalett med äpple som huvudingrediens. Använd gärna syrliga fasta äpplen till både kroketter och till de kolakokta.

Gör så här:

1. Glass: Koka upp mjölk och grädde. Vispa äggulor och socker.
Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.
Häll tillbaka smeten i kastrullen. Låt temperaturen gå upp till 85° under omrörning.
2. Smaksätt med kanel, Kahlúa och kaffe. Kyl smeten och låt den mogna i kylen, gärna till nästa dag. Kör sedan glassen i glassmaskin. Frys därefter i minst 3 timmar.
3. Äppelkroketter: Blanda mandelmassa, äpple och citronskal.
Rulla smeten till 8 bollar. Vänd dem i mjöl, doppa i äggvita och sist i ströbröd. Värm oljan till 180° och fritera bollarna gyllenbruna.
4. Calvadoskräm: Rör ihop äggula och socker. Vispa grädden.
Blanda ihop äggula och grädde. Smaksätt med calvados.
5. Kolakokta äppelbitar: Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull.
Låt det koka till en seg kolasmet, ca 5 minuter. Blanda ner citronskal och äpple strax före servering.
6. Lägg upp alltsammans på tallrikar.

Recept från