Äppelkakan Viktors vinnarpaj och recept på äppelkaka i långpanna

Här hittar du receptet på en av våra allra populäraste äppelpajer, Viktors äppelkaka med söt pajdeg, kardemumma och citron. Du hittar också ett klassiskt recept på äppelkaka som enkelt kan bakas i långpanna.

Annonsen laddas.

Recept på äppelkakan Viktors vinnarpaj

 

1. Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 minuter, tills det fått lite färg.
4. Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 0,5 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
5. Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraîche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
6. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
7. Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.

 

Recept på äppelkaka i långpanna

En praktisk kaka att göra om man är många runt kaffebordet, tycker Gerd.

Det här behövs till 1 plåt:

150 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
0,5 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
9-10 dl vetemjöl

Fyllning:

2-3 äpplen
1 ägg, lätt uppvispat
0,5 dl smör, smält
3 msk pärlsocker

Gör så här:

1. Smält smöret och häll på mjölken. Värm tills vätskan är 37°.  Finfördela jästen i en bunke (gärna köksmaskin) och häll över vätskan. Rör tills den löst sig.
2. Tillsätt under omrörning ägg, salt, socker och kardemumma.  Arbeta slutligen in vetemjöl till en smidig deg.
3. Kavla degen på bakplåtspapper till en kaka lika stor som en  ugnsplåt. Flytta över papperet till plåten och låt jäsa under duk ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200°.
4. Skala och skiva äpplena tunt, men låt gärna kärnhuset sitta kvar.
5. Fördela äppelskivorna över kakan, pensla med uppvispat ägg,  ringla över smöret och strö på pärlsocker.

Recept från Allt om Mat