Äppelkaka med nötter

Recept på saftig äppelkaka som sjunker ihop lite på mitten och skapar en perfekt liten gömma för några skopor glass.

Äppelkaka med nötter

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i 1 msk smör ca 3 min. Strö över råsocker och kanel.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält 100 g smör och rör ner mjölken. Blanda med ägg-smeten. Sikta i mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet.
  3. Riv mandelmassan grovt och blanda ner i smeten tillsammans med kardemumma. Häll smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg i äppelklyftor och strö över nötter.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55 min. Låt svalna.
  5. Servera kakan med vaniljglass eller vaniljsås.

Recept från