Recept på saftig äppelkaka som sjunker ihop lite på mitten och skapar en perfekt liten gömma för några skopor glass.

För 12 bitar

Ingredienser

Äppelkaka

4 äpplen gärna ingrid marie
1 msk smör + 100 g
2 msk råsocker
1 msk mald kanel
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g mandelmassa
150 g mandelmassa
1 tsk kardemummakärnor stötta
150 g blandade nötter grovhackade

Äppelkaka med nötter

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i 1 msk smör ca 3 min. Strö över råsocker och kanel.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält 100 g smör och rör ner mjölken. Blanda med ägg-smeten. Sikta i mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet.
  3. Riv mandelmassan grovt och blanda ner i smeten tillsammans med kardemumma. Häll smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg i äppelklyftor och strö över nötter.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55 min. Låt svalna.
  5. Servera kakan med vaniljglass eller vaniljsås.