Äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke

Recept på äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke. Det glutenfria pajtäcket blir inte knaprigt utan lent och fluffigt. Servera med lättvispad grädde.

20 minuter + 30 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och halvera äpplena. Gröp ur kärnhusen. Koka upp vattnet med socker och citronsaft. Lägg äppelhalvorna i lagen och koka ca 5 min. Låt äpplena svalna i lagen.
  2. Ta upp äpplena med hålslev och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över calvadosen.
  3. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen. Blanda ner äggulorna i smörblandningen, en i taget, och rör kraftigt emellan. Blanda i hasselnötsmjölet.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i nötsmeten. Bred nötsmeten över äpplena.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Servera äppelkakan ljummen med lättvispad grädde. 

 

Recept från