Äppelgelé

Rosmarin ger geléet en god och fyllig smak som passar till olika kött- och gryträtter. Frisk och aromrik smak får geléet med lime.

1. Skölj äpplena och skär bort eventuellt skadade delar.
Dela dem i mindre bitar, låt skal och kärnhus vara kvar.
2. Koka upp vattnet i en stor gryta. Häll i äpplena och låt dem koka under lock ca 15 min eller tills de är helt mjuka.
3. Häll upp massan i en silställning och låt saften självrinna ca 30 min.
4. Mät upp hälften av saft och socker. Koka upp saften och tillsätt sockret lite i taget, rör tills sockret löst sig.
5. Koka saften kraftigt utan lock i ca 10 min. Gör geléprov enligt ruta.
Tillsätt rosmarin eller lime och koka upp. Ställ åt sidan och skumma.
6. Häll upp geléet på varma glas. Sätt på locket och låt dem svalna.
Förvara geléet kallt.
7. Gör på samma sätt med den andra hälften av saft, socker och lime.

Recept från