Tre läckra små desserter i en. Äppelsorbet och äppelsoppa kan lagas dagen före servering. Äppeltarten serveras ljummen.

För 4 person(er)

Ingredienser

Äppelsorbet

1 gelatinblad
3 äpplen stora gröna (ca 500 g)
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 citron
1 äggvita

Äppelsoppa

3,5 dl vatten
0,75 dl strösocker
1 msk citronsaft pressad
2 gröna äpplen Granny Smith
0,5 vaniljstång

Äppeltarte

1 smördeg platta fryst
2 äpplen gröna
2 msk florsocker
1 tsk råsocker

1. Sorbeten: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp
vatten, socker och citronsaft. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Koka dem mjuka i sockerlagen ca 15 minuter under lock.
2. Kör till mos i mixer eller matberedare. Lyft upp gelatinbladet och smält det i det varma moset. Låt kallna. Vispa upp äggvitan och blanda med äppelmoset. Kör i glassmaskin till sorbet. Ställ sedan sorbeten i frysen.
3. Soppa: Koka upp vatten, socker och citronsaft. Halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Koka äppeltärningarna med den urskrapade vaniljstången i sockerlagen ca 15 minuter tills äpplena är helt mjuka. Ta upp vaniljstången. Spara ca 1/2 dl äppeltärningar att lägga upp sorbeten på. Kör resten av äpplena i mixer eller matberedare till mos. Passera genom trådsil. Kyl soppan.
4. Tarte: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattan till 20×20 cm. Ta ut 4 cirklar med ett glas eller mått, ca 7 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Skala, halvera, kärna ur och skär mycket tunna skivor av äpplena. Varva dem på smördegsplattorna med florsocker. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut dem och strö på socker, öka värmen till grill. Sätt in plåten högt upp i ugnen någon minut så ytan får färg.
6. Servering: Häll upp den kylda soppan i 4 glas. Fördela äppeltärningar i en liten cirkel på tallriken och lägg på en kula sorbet. Lägg de ljumma bakverken vid sidan av.