Äppeldessert x 3

Tre läckra små desserter i en. Äppelsorbet och äppelsoppa kan lagas dagen före servering. Äppeltarten serveras ljummen.

1. Sorbeten: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp
vatten, socker och citronsaft. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Koka dem mjuka i sockerlagen ca 15 minuter under lock.
2. Kör till mos i mixer eller matberedare. Lyft upp gelatinbladet och smält det i det varma moset. Låt kallna. Vispa upp äggvitan och blanda med äppelmoset. Kör i glassmaskin till sorbet. Ställ sedan sorbeten i frysen.
3. Soppa: Koka upp vatten, socker och citronsaft. Halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Koka äppeltärningarna med den urskrapade vaniljstången i sockerlagen ca 15 minuter tills äpplena är helt mjuka. Ta upp vaniljstången. Spara ca 1/2 dl äppeltärningar att lägga upp sorbeten på. Kör resten av äpplena i mixer eller matberedare till mos. Passera genom trådsil. Kyl soppan.
4. Tarte: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattan till 20×20 cm. Ta ut 4 cirklar med ett glas eller mått, ca 7 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Skala, halvera, kärna ur och skär mycket tunna skivor av äpplena. Varva dem på smördegsplattorna med florsocker. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut dem och strö på socker, öka värmen till grill. Sätt in plåten högt upp i ugnen någon minut så ytan får färg.
6. Servering: Häll upp den kylda soppan i 4 glas. Fördela äppeltärningar i en liten cirkel på tallriken och lägg på en kula sorbet. Lägg de ljumma bakverken vid sidan av.

Recept från