Äppelchutney

En kryddig chutney med smak av färsk ingefära, kanel och spansk peppar. Den är god till fläskkött och kyckling.

Ingredienser 1 sats(er)

1 tsk ingefära, riven. färsk
3 st vitlök, klyftor
2 st kanelstänger
4 dl äppelcidervinäger
1 kg äpplen, knappt mogna
5 dl råsocker
500 g lök, gul
2 st pepparfrukter, röda, spanska

1. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Dela och kärna ur chilifrukten och finhacka den.
2. Lägg samtliga ingredienser utom sockret i en stor gryta. Koka upp och låt sjuda ca 10 min eller tills äpplena börjar mjukna.
3. Tillsätt sockret under omrörning och rör tills det löst sig.
Låt chutneyn sjuda 30-40 min, tills det mesta av vätskan kokat in och en fast massa återstår. Rör då och då.
4. Värm under tiden glasburkar i 100° varm ugn. Koka upp vatten och sjud locken där ett par minuter.
5. Häll den heta chutneyn i de heta burkarna och sätt på lock.
Låt dem svalna och ställ dem kallt.
6. Chutneyn behöver mogna, gärna 1 månad innan den serveras.
Den håller ca 1 år.

Recept från