Äppelbulle med vit choklad, kardemumma och pekannötter

Recept på äppelbulle med vit choklad, kardemumma och pekannötter. Äppelfyllningen gör bullen extra saftig. Frosting på toppen ger lyxig guldkant.

För 12 bitar:

Ingredienser

6 dl vetemjöl (360 g)
1,5 dl mjölk
0,75 dl strösocker
50 g smör rumsvarmt
1 ägg litet
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemummakärnor krossade
25 g jäst

Fyllning:

2 äpplen
2 msk strösocker + 2 msk
1 msk smör 25 g, rumsvarmt
50 g choklad vit
100 g pekannötter

Pensling:

1 ägg

Kardemummafrosting:

50 g smör rumsvarmt
1,25 dl florsocker
75 g färskost naturell
2 tsk kardemummakärnor

40 minuter + 2 timmar jäsning + 20 minuter i ugn

Äppelbulle med vit choklad – gör så här:

  1. Blanda samtliga ingredienser till degen i en degblandare och arbeta den på medelhastighet ca 10 min.
  2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Fyllning: Kärna ur och fintärna äpplena. Stek dem med 2 msk socker i 1 msk smör ca 5 min. Grovhacka choklad och nötter.
  4. Arbeta degen ca 2 min och kavla sedan ut den till en rektangulär platta ca 20  x  30 cm. Bred ut 25 g smör och strö på 2 msk socker. Bred på äppelkompotten och strö på choklad och nötter. Rulla ihop degen och skär den i 8 stora bitar.
  5. Lägg bitarna med snittytan uppåt i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek.
  6. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda 20–25 min. Låt kallna.
  7. Frosting: Vispa ihop ingredienserna till kardemummafrostingen och spritsa på kakan.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar, Övrigt