Äppel- och vinbärspaj

Härlig sommarpaj gjord på äpplen, röda och svarta vinbär samt mandelmassa.

Gör så här:

1. Pajbotten: Blanda smör, vetemjöl, socker och äggula i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i botten och upp på kanterna i en pajform. Ställ kallt ca 30 min.
3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med socker samt eventuellt 1 msk vatten. Koka upp och låt sjuda ca 2 min. Lägg i vinbären och låt dem precis börja koka.
Dra av från värmen och låt svalna.
4. Sätt ugnen på 200° och förgrädda pajskalet ca 10 min i mitt i ugnen. Riv 125 g mandelmassa och vispa samman med ägg, mjöl och bakpulver. Bred ut massan i det förgräddade skalet.
5. Fördela äppel- och vinbärsblandningen ovanpå. Om det bildats mycket spad så försök ta med så lite som möjligt av det.
Riv resten av mandelmassan överst på pajen och grädda den mitt i ugnen ca 30 min.
6. Servera gärna pajen ljummen med glass eller vispad grädde.

Recept från