Äppel- och plommonpaj

Recept på äppel- och plommonpaj. Det behövs två pajer till festen. Pajerna kan göras dagen före servering men är godast ljumna. Värm i ugnen på 100° ca 15 min.

 

30 minuter + 1 h i kyl + 25 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Pajdeg: Mixa smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.
  2. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Blanda äpple, plommon, socker, kardemumma och citronskal. Lägg fyllningen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper, till samma storlek som pajformen. Lägg pajdegen över fyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. 

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Recept från