Apfelstrudel

Lättbakad strudel av färdig filodeg som finns att köpa kyld. De tunna degarken som penslas med smör gör den extra frasig. Innehåller mycket äpple och extra friskhet av citron.

40 min + 50 min i ug

Apfelstrudel – gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, salt, vatten och smör i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna händerna så att degen blir jämn och lättarbetad.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och skiva dem tunt. Blanda bitarna i en skål med socker, kanel, russin, ströbröd och hackade nötter.
  3. Kavla ut degen på en linneduk eller som här på en omjölad köksbänk eller bakbord. Kavla ut degen mycket tunt, ca 40 x 45 cm.
  4. Pensla ovansidan med smör. Lägg fyllningen längs med ena långsidan. Rulla ihop en bit i taget. Ha inte bråttom och använd gärna en degskrapa till lyfthjälp.
  5. Pensla rullen med smör vartefter den rullas ihop. Nyp ihop ändarna när den är helt ihoprullad och lyft över den på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Rullen blir ganska lång så den läggs lämpligast på diagonalen på plåten. Pensla ovansidan med smör och grädda strudeln på näst nedersta falsen ca 50 min. Pensla den då och då med smör under gräddningen.

 

Att dricka till frasig Apfelstrudel

Nittnaus Beerenauslese Exquisite 2013 (2959) Österrike, 89 kr (37,5 cl).
Sött vitt vin med drag av aprikoser, citrus och honung. Fin fruktsyra som balanserar sötman. 

 

Recept från