Apelsinsås

Såsen måste man smaka av och justera mot slutet eftersom det är svårt att veta exakt hur mycket sky man får från själva kalkonen.

1. När kalkonen stekts ca 2 timmar i ugnen är det dags att börja med såsen. Finhacka lökarna och riv apelsinskal. Hetta upp smör i en kastrull och fräs det samt kalkonhalsen ca 5 min.
2. Tillsätt Grand Marnier, pressad apelsin, vatten, kalvfond och soja och låt såsen sjuda utan lock. När det bildats sky från kalkonen, ös upp det och häll i såsen. Det går inte att få fram tillräckligt med sky med en gång utan du måste ösa upp och pytsa i allt eftersom.
3. Låt såsen koka tills det återstår ca 12 dl. Sila den genom en finmaskig sil och häll upp den i en ny kastrull. När kalkonen är klar kan såsen hettas upp på nytt och redas med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt. Blanda ner halverade physalis strax före servering.

Recept från