Apelsinmoussetårta med chokladbotten

Utan garnering går det utmärkt att frysa tårtan. I kylskåp kan den stå helt färdig ett par dagar. Tårtan blir lättare att skära om apelsinskivorna till garneringen halveras.

Apelsinmoussetårta med chokladbotten

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao, ägg och hackad choklad. Häll smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 min.
  3. Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella.
  4. Häll apelsinsaften i en liten kastrull. Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Låt svalna och blanda sedan ner blandningen i äggvispet. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl ett par timmar tills den stelnar.
  5. Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min. Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna. Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva och halvera dem eventuellt. Garnera tårtan och skeda över apelsinsaft. Ställ in i kylen ytterligare någon timme.

Recept från