Apelsinmarinerad lax

Laxen lagas i förväg för att få mycket smak av marinaden. Den kan serveras som huvudrätt med potatis och sallad eller som bufférätt.

1. Marinaden: Tvätta apelsinen väl och skär av det yttersta gula skalet med potatisskalare. Dela apelsinen och pressa ur saften. Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten.
2. Blanda apelsinsaft och skal, lök och vitlök, pepparfrukt, koriander, olja, vin, vinäger, salt och peppar i en bunke.
3. Salta och peppra fisken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner laxbitarna och stek dem gyllenbruna under lock ca 5 min på varje sida. Lägg laxbitarna på ett djupt fat.
4. Fördela marinaden över fisken. Låt fisken svalna i rumstemperatur och täck med plastfilm. Ställ svalt att marinera 3–4 tim, gärna över natten.

Recept från