Laxen lagas i förväg för att få mycket smak av marinaden. Den kan serveras som huvudrätt med potatis och sallad eller som bufférätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 laxfilé (à 150 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk rapsolja

Marinad

1 apelsin
1 schalottenlök
2 vitlöksklyfta
1 röd spansk pepparfrukt
2 msk koriander grovhackad
1 dl olivolja
3 msk vitt matlagningsvin
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Tillbehör

potatis kokt
sallad
bröd

Apelsinmarinerad lax – gör så här:

  1. Marinaden: Tvätta apelsinen väl och skär av det yttersta gula skalet med potatisskalare. Dela apelsinen och pressa ur saften. Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten.
  2. Blanda apelsinsaft och skal, lök och vitlök, pepparfrukt, koriander, olja, vin, vinäger, salt och peppar i en bunke.
  3. Salta och peppra fisken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner laxbitarna och stek dem gyllenbruna under lock ca 5 min på varje sida. Lägg laxbitarna på ett djupt fat.
  4. Fördela marinaden över fisken. Låt fisken svalna i rumstemperatur och täck med plastfilm. Ställ svalt att marinera 3–4 tim, gärna över natten.