Apelsinlax med saffransslungad fänkålssallad

Louise: ”Rosépeppar är lite bortglömt. Här blir den bra ihop med lax och apelsin.”

30 min

Apelsinlax med saffransslungad fänkålssallad

 

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Skär laxen i fyra portionsbitar.

3. Skrubba apelsinen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut 2,5 msk saft. Mortla eller mixa rosépeppar. Blanda apelsinskal och -saft, peppar, olja och 1 tsk salt. Gnid in laxen med blandningen. Ugnsbaka ca 12 minuter till 54° innertemperatur.

4. Fänkålssallad: Ansa fänkålen och skär bort rotstocken. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda fänkål, kummin, saffran, socker, citronsaft och 0,5 tsk salt i en stor skål. Låt stå och dra 20 minuter.

5. Koka potatisen i saltat vatten. Repa dillen och lägg i en skål. Lägg stjälkarna i kokvattnet.

6. Lägg undan några dillkvistar till garnering, hacka resten. Tillsätt hackad dill, sallad och 2 tsk olja till fänkålen.

7. Servera laxen med potatis och sallad. Garnera med de sparade dillkvistarna.

Recept från /LagaLätt