Apelsingrillad lammstek

Får du tag på lammrostbiff så är det en lagom grillbit för 2–4 pers. En benfri lammstek räcker till xx pers. Vi marinerar köttet ett dygn i en mustig apelsin- och chilimarinad, grillar det under lock på utegrillen och serverar det med härligt smakstarka morötter och en frisk äppelsallad.

1. Marinad: Fräs vitlöken lätt i oljan. Tillsätt övriga ingredienser utom rosmarin och koka ihop tills hälften återstår.
2. Låt marinaden svalna och tillsätt färsk rosmarin. Spara 2 dl marinad till såsen, häll resten över lammköttet i en plastpåse och marinera ett dygn.
3. Morötter: Skala och skär morötterna i stavar. Rosta kryddpepparkornen i torr stekpanna 2–3 min tills de börjar knäppa och dofta.
Klyv, kärna ur och finhacka habaneron. Koka upp den med kryddpepparkornen, socker, vinäger, vatten, kanel, kryddnejlikor, lagerblad och salt.
Lägg i morotsstavarna och ge dem ett uppkok. Ta kastrullen från värmen och låt morötterna stå och ta smak ca 6 timmar i kylen.
4. Äppelsallad: Tärna äpplen och selleri och blanda alla ingredienserna till salladen.
5. Ladda grillen med glödande briketter och maka dem till var sin sida i grillen så att mitten är fri. Torka köttet, lägg det mitt på grillen utan glöd under. Grilla under lock ca 30 min utan att öppna locket. Prova då med termometer. Vid 62° innertemperatur är köttet klart. Lammsteken behöver troligen 20–30 min till.
Låt köttet vila invirat i folie ca 15 min innan det skärs upp.
6. Sås: Koka upp den sparade marinaden, red den med 1 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten och smaka av.
9. Skär upp köttet och servera det med såsen, äppelsalladen och de inlagda morötterna.

Recept från