Apelsincheesecake med chokladtryffel och pekanpralin

Recept på apelsincheesecake med chokladtryffel och pekanpralin. För alla som älskar apelsinchoklad! Frasig chokladbotten möter en lätt och luftig apelsinmousse.

1 timme + 6 timmar i kyl

Gör så här

  1. Täck bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret. Lägg kexen i en matberedare och mixa till ett smul. Tillsätt smöret och mixa. Tryck ut blandningen i bottnen på formen och ställ i kylen.
  2. Tryffel: Finhacka chokladen. Koka upp grädden. Häll den över chokladen och rör slätt. Bred ut 3/4 av chokladen över bottnen och ställ formen i frysen.
  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och pressa ut 3 msk saft. Värm saften försiktigt i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften.
  4. Dela äggen. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt kvarg, färskost, apelsinskal och Cointreau. Vispa slätt och tillsätt därefter gelatinvätskan.
  5. Vispa äggvitorna fast med elvisp i en ren, torr bunke. Vänd ner äggvitorna i ostkrämen och häll krämen i formen. Slå formen hårt i köksbänken så att eventuella bubblor försvinner.
  6. Häll resterande chokladtryffel i en spritspåse med liten spetsig tyll. Utgå från mitten och spritsa ett cirkelmönster på kakan ända ut till kanten. Dra med en knivspets från mitten och ut till kanten. Torka av kniven efter varje gång. Ställ kakan i kylen ca 6 timmar, gärna över natten.
  7. Pralin: Smörj ett bakplåtspapper med lite smör eller olja. Grovhacka nötterna. Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka tills det är gyllenbrunt. Tillsätt nötterna och bred snabbt ut allt på bakplåtspapperet. Låt kallna. Mixa till ett grovt smul.
  8. Skär med vass kniv runt kanten på kakan. Ta bort ringen och fördela pralinsmul runt sidorna och lite på toppen. Garnera tårtan med pekannötter. 

 

Recept från