Tänk på att strömmingen ska gravas två dygn innan den serveras.

För 4 person(er)

Ingredienser

300 g strömmingsfilé som varit fryst minst 2 dygn

Gravningslag:

2 dl vatten
1 tsk salt
2 msk ättiksprit (12 %)
2 vitpepparkorn krossade

Apelsinmajonnäs:

12 tagetesblad ( eller 2 msk hackad färsk dragon)
1 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
1 tsk apelsinskal finrivet
2 krm salt

Servering:

4 knäckebröd skivor
8 färskpotatisar kokta
0,5 rödlök
2 gräslöksstrån
sblad och blommor av tagetes

1. Blanda lagen i en bunke.
2. Dra skinnet av strömmingsfiléerna och lägg dem i lagen. Låt stå 3 timmar i kylskåp tills de blivit helt vita. Rör om flera gånger under tiden. Ta upp strömmingen och låt den rinna av ordentligt.
3. Finhacka tagetesbladen. Blanda med gräddfil, majonnäs, apelsinskal och salt. Vänd ner strömmingen. Ställ i kylskåpet ca 1 dygn.
4. Lägg knäckebrödet på tallrikar. Skiva och lägg på potatisen. Lägg på strömming och sås. Strö över skivad rödlök, lite blad och blommor av tagetes och strimlad gräslök.