Recept på apelsin- och saffranskaka. Passar perfekt till jul!

För 12 bitar

Ingredienser

200 g smör
0,5 g saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 apelsin rivet skal och saft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Topping

100 g smör smält, avsvalnat
100 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron rivet skal och saft

Garnering

1 nypa choklad mörk

Apelsin- och saffranskaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret till kakan och låt det svalna något. Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten i en mortel.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör, apelsinskal och apelsinsaft.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna.
  6. Vispa samman alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet. Bred smeten över kakan och strö över hyvlad choklad. Låt stå kallt till servering.